Jak stříhat ovocné stromky

Správný čas pro stříhání ovocných stromů

Zahrada plná rajských plodů, které si můžeme hrdě vychutnávat po celou sezónu, jsou snem každého zapáleného pěstitele. K vytouženému výsledku je však potřeba nezbytná péče. A jelikož je období předjaří, nastal správný čas dopřát ovocným dřevinám potřebný řez, za nějž se nám odvděčí velkou sklizní v období vegetace. Pokud v terminologii toho jak a kdy prořezávat tápete, přibližme si několik zásadních bodů v následujícím článku o stříhání ovocných stromů.

Výchovná údržba mladých stromků

 

V prvé řadě je nutno si vybrat vhodnou dřevinu pro vaši zahradu. Populární jsou nižší stromy se zakrslou podnoží, které nabízí praktický přístup ke koruně, avšak ztrácejí estetický ráz vzrostlého stromu, jenž zahradě poskytuje zastínění. Rozhodně každému stromu dopřejte dostatečný prostor pro růst, jinak se ohromujícího výsledku nedočkáte. K tomu, aby strom rostl do krásné, rovnoměrné a zdravé koruny je třeba tzv. výchovný řez, který aplikujeme u všech mladých porostů. Ty stříháme vždy hned na jaře po zasazení, pokud sázíme na podzim, čekáme až na jaro následující. V dalších letech pak obnovovacím či udržovacím řezem na stromech korigujeme růst s plodností.

Správný řez pro zdraví a vitalitu

 

Nyní si jistě říkáte, jak má správný sestřih vypadat? V prvé řadě si vyberte terminální výhon a zkraťte ho. Dále 3 až 4 hlavní větve, které ponecháte a střihnete zhruba o polovinu délky. Snažte se ideálně o to, aby zůstaly ve stejné rovině. Následně odstraňte všechny konkurenční a svislé výhonky. U prvoletých stromků odhoďte radost z prvního úspěchu a oberte květy. Tím, že ho nenecháte plodit mu dodáte sílu do kořenového systému, která jej posílí a v následujícím roce se již můžete těšit na první plody.

 

Vzrostlé a starší dřeviny je účelné prořezávat v období února a března, tedy době vegetačního klidu. Dbáme však zásady, že venkovní teplota nesmí vést k omrznutí čerstvé rány, což by stromu jen pramálo prospělo. V období podzimu a zimy se také zavádějí omlazovací řezy, kdy odejmeme všechny staré, nemocné větve a následně rány řádně ošetříme.

Každý potřebuje něco jiného

Ovocných dřevin je celá řada, nemůžete se divit, že každá z nich vyžaduje jinou péči. Popsaná metoda je vhodná pro největší držáky našich zahrad – jabloně a hrušně. Odborníci ale jistě namítnou, že i jednotlivé odrůdy těchto jádrovin si zaslouží individuální přístup. Proto své stromy pozorujte a zjišťujte, co je pro ně nejlepší a podle toho postupujte. U peckovin – třešně, meruňky či švestky, se prořezání provádí v období vegetace, tedy na jaře, nebo těsně po sklizni plodů. Stejné pravidlo platí u ořechů, kdy se snažíme řez stihnout do začátku léta. Naopak menší bobuloviny, jako příkladně angrešty či rybíz ocení péči od listopadu po začátek jara.

 

Správná péče nese ovoce a jelikož se jaro blíží mílovými kroky, je načase se o své dřeviny náležitě postarat již nyní. Pusťte se s chutí do toho!