Pampeliškový med

Pampeliškový med

I přes mrazivé jarní počasí kolem nás vše kvete. Samozřejmě není vyjímkou ani smetánka lékařská, tedy pampeliška.

Pampelišky jsou okrasou každé louky, zahrádky, či jakéhokoliv trávníku. Jako děti jsme z nich výráběli krásné věnce, korunky či prstýnky.

Z pampelišek se však dá udělat mnohem víc :-) Jejich krásné žluté květy, stvoly, nebo kořen se dají využít vždy na jaře, nebo na podzim. Z kořene můžeme udělat čaj, stvoly můžeme dokonce žvýkat jen tak – přibližně 5-10 ks omytých stvolů denně pomáhá pročistit krev a doporučuje se pro cukrovkáře. A nakonec, z květů se dá udělat výborný med.

Co vše potřebujeme?

  • 300 plně otevřených květů
  • 1 litr vody
  • 2 citrony (také můžeme dát 1 citron a 1 pomeranč)
  • 1 kg cukru

A jak na to?

  1. Natrháme si 300ks květů pampelišek, nejlépe v poledne, když jsou květy nejvíce rozkvetlé. Je dobré, aby nebylo po dešti. Déšť z květů smývá potřebný pyl.
  2. Pampelišky dáme do vysokého hrnce, omyjeme citron a pomeranč, nakrajíme na kolečka a přidáme k pampeliškám. Vše zalejeme vodou (1 litr) tak, abychom zalili všechny květy, a necháme na mírném ohni vařit cca 1 hodinu, občas promícháme.
  3. Po hodině celý obsah scedíme přes utěrku, nebo sítko. Z květů vymačkáme co nejvíce zbývajícího vývaru. K vymačkání je lepší použít vařečku, protože je obsah horký.
  4. Do štávy nasypeme cukr, promícháme, a necháme další hodinu na mírném ohni vařit. Vždy po 5 minutách promícháme aby se med nepřipaloval.
  5. Postupně se nám vytvoří želatina, to je znamení, že nám med začíná houstnout. Pozor, pokud se nahoře vytvoří pěna, je nutné pořádně rozmíchat obsah hrnce. Po dostatečném zhoustnutí můžeme med plnit do sklenic. Výborné je do medu zalít vlašské ořechy. Nezapoměňte pořádně utáhnout víčka, a sklenice obrátit dnem vzhůru do doby, než vychladnou. Hotový med je vhodné skladovat na tmavých místech.

Dobrou chuť
Přeje Vaše Špachtle